A szurkolókkal ünnepel Herczig Norbert a ZEG Rally Shown

Jobbkor nem is jöhetett volna Herczig Norbertnek és Ferenc Ramónnak a ZEG Rally Show, két héttel a fantasztikus olaszországi ERC harmadik helyük után találkozhatnak a hazai szurkolókkal. Fordítva is igaz az előbbi megállapítás, Norbiék tökéletesen időzítették ezt a remek eredményt, mert így ezt is megünnepelhetik Zalaegerszegen. Herczig Norberttel beszélgettünk.

Azt hiszem érett már, hogy Magyarországon is legyen egy hasonló esemény. Ezeknek a Rally Showknak nagy hagyománya van Európában, kedvelik a szurkolók és a versenyzők is az ilyen eseményeket. Külön öröm, hogy mindez Zalaegerszegen lesz, mert egy újabb régió kapcsolódik be újra a hazai rali vérkeringésébe. A ZalaZONE helyszínnek is örülök, büszkék lehetünk rá, hogy van egy olyan létesítménye Magyarországnak, ahol a legfrissebb technológiákat fejlesztik. Ezt a létesítményt most a raliszerető társadalom is megismerheti.

Mivel indultok?

Amikor megtudtuk, hogy lesz ez az esemény, azon gondolkodtunk, hogy egy Octavia WRC-vel vagy Fabia S2000-rel állunk rajthoz. Egy showjellegű rendezvényhez ezek tökéletesen passzoltak volna. De aztán jött a Rally di Roma Capitale és az ott elért harmadik helyünk, és újragondoltuk a terveket. Úgy döntöttünk, hogy megmutatjuk a magyar közönségnek is azt a Skoda Fabia R5 evo2-t amivel ezt az eredményt elértünk. Ugyanazzal a matricázással, ugyanazzal a futóművel megyünk majd, mint Rómában, még az ottani porból is hagyunk rajt egy picikét, hogy minél jobban át tudjuk adni a hangulatot.

Amúgy is ritkán találkoztok a hazai szurkolókkal.

Sajnos ez így van. A nemzetközi szereplés ezzel jár. Hála az égnek azért oda is eljönnek a magyar szurkolók, és talán mondanom sem kell, milyen érzés, amikor meglátunk egy-egy magyar zászlót a pályák szélén. Szerencsére van nekünk egy Rally Hungary is, ahol hazai pályán versenyezhetünk, de most még annál is közelebb kerülünk a szurkolókhoz, hiszen nem lesz tét, örömautózásra készülünk. Nekünk is hiányzik már, hogy a rajongókkal találkozzunk, mert az ERC-ben annyira szigorú a járványügyi szabályozás, hogy szinte hermetikusan el vagyunk zárva mindenkitől. Most együtt ünnepelhetünk a hazai rajongókkal, készülünk is aláírókártyákkal, és a közös fotók elkészítésére is lesz lehetőség.
Természetesen az autóversenyzői véna abban a pillanatban érvényesülni fog, amikor elrajtolunk az első gyorsaságin, tehát nem fogunk lassan menni, de az biztos, hogy most a néha az időeredménynek nem kedvező, de látványosabb autózás is előtérbe kerül. A városi gyorsaságikat egyébként is nagyon szeretjük, Rómában is éreztük, hogy ott vannak a pálya szélén a szurkolók. Most Zalaegerszegen is erre készülünk. A városi szakaszokon és a ZalaZONE-ban is sok nézőre számítok. Látva a pályákat érdemes is lesz eljönni, látványosan lehet majd autózni ezeken a szakaszokon.

Nem egyedül jössz, a 2020-as Rally Hungary után ismét együtt lép pályára apa és fia.

Igen, Patrik is indul a Ford Fiesta Rally4-gyel. Kell neki is a kilométer, hiszen új még a raliban, így tesztelni is fognak egy picit. Azt vettem észre, hogy nekik is egyre több szurkolójuk van, így ők is autózhatnak a közönségnek is. Az, hogy együtt versenyzünk fantasztikus érzés egy apának, mindenkinek kívánom, hogy egyszer megélje, amikor a gyermekével közösen vehet részt valami olyanban, ami közös szenvedélyük.