Jana is indul a ZEG Rally Shown – de kell még egy Lada

Tavaly csak a Mikulás Rallyn indult Márta János, vagy ahogy a legtöbben ismerik Jana. Sajnos az a verseny sem tartott sokáig számukra, azóta pedig a lehetőséget keresi, hogy újra versenyezhessen. A ZEG Rally Show hírére rögtön azt gondolta, hogy ezen a rendezvényen ott kell lennie. Már csak egy dolog hiányzik: egy látványos autózásra alkalmas Lada.

Azt gondolom, hogy mindenkinek hiányzik a versenyzés, aki ebbe már egyszer belekóstolt. Nekem is nagyon hiányzott már. Bútor Robi szólt először, hogy lesz egy ilyen rendezvény, Zalaegerszegen is vannak nagyon jó barátaim, ezért rögtön eldöntöttem, hogy ott kell lennem. Érdekes eseménynek ígérkezik, bízom benne hogy hagyományteremtő lesz. Én nagyon szeretem ezeket a városi gyorsasági szakaszokat, sajnos nálunk elég kevés van belőle mostanában.

Miért éppen a városi gyorsaságik?

Talán az emberek közelsége miatt. Itt igazán közel kerülhet a ralihoz az is, aki egyébként nem menne el a távolabbi pályákra. Nekünk is intenzívebb az az élmény, az a visszajelzés, amit a szurkolók adnak. Biztos az is benne van, hogy ilyenkor legálisan mehetünk gyorsan olyan környezetben, ahol egyébként nem teszed.

Mivel érkezel? Ladával?

Mindenképpen egy Ladával szeretnék, de az enyém sajnos nincs kész. Azzal, amivel mehettem volna, arról most kiderült, hogy mégsem. Úgyhogy most autókeresésben vagyok, a szándék megvan, autó még nincsen, remélem, hogy lesz.

fotó: DuEn

Ha valakinek parkol egy versenyautó a garázsban, akkor itt a jó lehetőség, hogy szakértő kezekbe adja?

Ha valaki tud valamilyen lehetőséget jelezze. Legalább egy 1.6-os Wéberes legyen, vagy annál jobb. A lényeg, hogy kibírja a versenyt és lehessen vele szépen, precízen, keresztbe autózni téligumival.

Télivel?

Mindenképpen. Mind a három gyorsaságin csakis télivel szeretnék menni.

Ki ül majd a jobb egyben?

Ha minden igaz, akkor Ágó. Vele is beszéltem, örömmel jönne, neki is nagyon hiányzik már. De abban is benne vagyok, ha más jön, akár navigátorral együtt is jöhet az autó. Azt hiszem, ezek olyan pályák lesznek, ahol a navigátornak is élmény lesz az autózás. De azt gondolom, ez az a rendezvény ahol mindenki jól fogja érezni magát. Nincsenek nagy távolságok, nem időre megyünk, ezért akár a szerelők is ki tudnak menni a pálya mellé.

fotó: Soós Attila

A versenyzők is közelebb kerülhetnek egymáshoz?

Ugyan már öt éve kipottyantam ebből, de régen a ladás társadalomban ez erről is szólt. Mindig segítettük egymást, legyen az alkatrész, szaktudás vagy ötlet, vagy akár felni vagy gumi. Szerintem most is működik ez, de egy ilyen rendezvényen ez még inkább így lehet, mivel nincs tét, könnyebb a kommunikáció.

A ZalaZONE-t ismered?

Tudok róla, tudom, milyen tevékenységeket végeznek, de még nem láttam személyesen. Kíváncsi vagyok rá, biztosan élmény lesz itt autózni.

Mikor leszel elégedett augusztus 8-án este?

Először is ha el tudok indulni, egy olyan autóval amire azt mondom, hogy megérte ezzel az autóval rajthoz állni. Ha célba érünk, és ha azt tudom autózni, amit szeretnék. A saját elvárásaimnak szeretnék megfelelni, de azt gondolom, hogy ezek az elvárások nagyon közel vannak ahhoz, amit a közönség is vár.

Hiányzik a Lada?

Nagyon! Amikor a Ladával megyek az kikapcsolódás, egyfajta stressz levezetés. Amikor a Ladával versenyzünk, akkor nem foglalkozunk mással csak az élménnyel. Nyilván próbálunk gyorsan menni, meg látványosan, de arról is szól, hogy kiengedjük a gőzt. A Fiestában, de még a Peugeotban sem érzem annyira otthon magam, pedig az utóbbival azért mentünk körülbelül ezer kilométert. A Ladába, ha beülök, teljesen otthon érzem magam. Nyilván mindig lehet újat tanulni, de ott már azért elég jól tudom a saját határaimat és az autó határait is.

fotó: DuEn

Nyitókép: Krizsanyik Zoltán