Hoffer Zsolt már ismerősként tér vissza a ZalaZONE-ba

A hazai raliversenyek egyik színfoltja a rendőrségi dekorávciójú Ford Fiesta Rally3. Hoffer Zsolt vezetéstechnikai képzésekkel foglalkozik és a ZalaZONE-ban is járt már, sőt már az első látogatáskot megfogalmazódott benne, hogy jó lenne itt egy raliverseny. A ZEG Rally Show hallatán azonnal nevezett az eseményre.

A rali szépségét minél közelebb kell vinni a nézőkhöz. Láttuk azokon a futamokon ahol a nézők ott voltak, hogy látványt szeretnének. A mi kategóriánk a Rally3 pont erre alkalmas, ráadásul murva futóművel és murva gumival indulunk, hogy még látványosabban tudjunk majd menni. Billegős lesz, de minél többet szeretnénk keresztbe csúszni vele, ami murva abroncsunk van, azt rászánjuk erre az alakalomra.

Ha már az autót említetted, ebben az évben nagy lépést tettél, összkerékhajtásra és turbómotorra váltottál.

Bár eddig öt futamon álltunk rajthoz, de háromszor megállt az autó. Március 1-én homologizálták, tudtuk, hogy lesznek gyermekbetegségei. Ki is jött, legfőképpen a komputer egyik rögzítési pontja volt a gyenge pont, ezeket most várhatóan megoldották. Valóban nagy lépés volt a Kadett után. Ugye összkerekes, turbós, egy picit nehéz is, de jól kezelhető autó, szenzációs futóműve van, úgyhogy nagyon nagy élmény vele menni.

Hogy érzed magad a Fiestában?

Teljesen sikerült magunkra állítani. Legutóbb volt egy murva tesztünk, ahol Bútor Robi még segített egy kicsit alakítani, hogy még jobb legyen, könnyebb legyen irányítani, úgyhogy nagyon jól érzem magam a vezetőülésében. Bízom benne, hogy ezt meg is tudom majd mutatni a ZEG Rally Show alkalmával.

Ismered a helyszíneket?

Volt már alkalmam meglátogatni a ZalaZONE-t, még akkor amikor készült. Engem lenyűgözött maga a helyszín, nagyon tetszik a pálya minősége, a kialakítása, és amikor ott jártam, már akkor is megállapítottam, hogy mekkora élmény lenne egyszer ott részt venni egy versenyen. Ez a pillanat most eljött, és ennek nagyon örülök. Nagyon jó minőségű a ZalaZONE aszfaltja, ezért nagyon jó tapadásra számíthat az aki időre autózik. Remekül átlátható a létesítmény, és mivel tesztpályának készült ezért nézők és versenyzők szempontjából is nagyon biztonságos helyszín. A kialakításnak köszönhetően nagy alapsebességek érhetőek el, a pályarajzok alapján elég lendületes, tempós versenyre számítok.

Nézőként hová mennél a ZalaZONE-ban?

Biztos, hogy nem egy helyre mennék, hanem folyamatosan változtatnám a helyem. Mindenhol más lesz, több ritmusváltás található a kijelölt szakaszokon. Biztos, hogy néznék nagy sebességű részt is, ahol nagy tempóról vesszük a féktávot, és olyant is ahol a technika számít, a technikás haladás.

Egyedi dekorral menetek, ti vagytok a „rendőr Fiesta”, ez osztatlan sikert arat?

Úgy gondolom, hogy igen. Büszke vagyok rá, hogy 25 éve a belügyi rendszerben rendőrként dolgozhatok. Büszke arra is, hogy ezzel az autóval azt képviseljük, hogy közlekedésbiztonsággal foglalkozunk és a közúti közlekedésben rejlő veszélyekre hívjuk fel a figyelmet. A gyerekektől kezdve a felnőttekig frissítjük ezeket az ismereteket, és a figyelemfelhívással is teszünk azért, hogy biztonságosabb legyen a közlekedés.

Ti vagytok azok, akik etapon biztosan nem mennek gyorsan.

Nem szoktunk. Viccesen szokták mondani, hogy nekünk van engedélyünk, hogy gyorsan menjünk. Hát csak annyi, mint a többi versenyzőnek, a gyorsasági szakaszokon megyünk annyival amennyit a lehetőségeink és a technika megad.

Nálatok nem csak a szervizpark az attrakció, egyéb programokkal is ott vagytok a versenyeken.

A szervizparkban is szívesen megmutatjuk az autót mindenkinek. Talán mondanom sem kell, hogy a gyerekeknél nagy kedvenc az autónk az egyedi dekorral. Zalaegerszegre is elvisszük a közlekedésbiztonsági parkunkat, ahová sok szeretettel várunk mindenkit. Egy mini közlekedésbiztonsági pályát gokartokkal, rollerekkel, futóbiciklikkel lehet kisebbeknek, nagyobbaknak teljesíteni. A gokartokkal felnőttek is tudnak közlekedni, sokszor a legkisebbeket ölben viszik. Ez klasszikus közlekedési pálya lesz körforgalmakkal, kresz táblákkal, sokszor az instruktor kollégáim a gyerekeknek is adnak feladatot, és kis rendőröket állítunk be középre. Emellett felnőtteknek is készülünk feladatokkal, részeg-szemüveg, Kresz-teszt, alkoholismereti teszt kitöltésére is lesz lehetőség. A Ford régi partnerünk ebben a kezdeményezésben. Ők elhozzák a legújabb járműipari technikákat, játékos Mustang versenyt, ahol kerékpárokat tekerve lehet megmérkőzniük a résztvevőknek, játszószőnyegeket és óriás társasjátékott is hozunk, és természetesen minden résztvevőnek ajándékot is adunk.

Szeretik ezt a nézők?

Igen, kedvelik ezeket a programokat, így arra számítok, hogy a ZEG Rally Show-n is sokan részt vesznek ezeken is. Vezetéstechnikával foglalkozom, ezért nagyon örülök annak, hogy a motorosaknak is lesz egy vezetéstechnikai program, a Moto Safety 2.0. Ezt csak ajánlani tudom mindenkinek, mert ezek hasznos, adott esetben életmentő képzések. Például ha van egy vészhelyzet, amelyre az embernek van egy adott testi reflexsze amellyel reagál. De ha ezt egy vezetéstechnikai képzés során begyakorolja, az a tudatalattiba épül, és ha arra szükség van, az agy előhívja és megfelelően lereagálja, és ezzel drasztikusan, több mint 60 százalékkal megnő az esélye, hogy azt jól hajtsa végre.

Térjünk vissza a verseny részre, ki ül majd melletted?

Végig vendégnavigátorokkal megyek majd, így nekik is át tudom adni a rali élményét. A saját navigátoromnak is lesz szerepe, ő segít majd mindenkit megfelelően beültetni, megfelelő védőruházattal ellátni. A pályán pedig a jobb egyben ülőnek fontos feladata lesz: velem kell beszélgetnie és élvezni az utazást.

fotó: STom