Újra ralisport-ünnepet rendeznek Zalaegerszeg szívében, 2022-ben is jön a ZEG Rally Show

2022. 07. 13. | Hírek

Hatalmas érdeklődés, remek hangulat és látványos versenyzés jellemezte 2021-ben a hagyományteremtő céllal megrendezett I. ZEG Rally Show-t, ami 2022-ben ismét sportünneppé varázsolja Zalaegerszeg belvárosát és a ZalaZONE-t. Az esemény a szórakozás mellett a helyi közösségek fejlődését és a gazdaság élénkítését is szolgálja.

Az I. ZEG Rally Show sikeres megrendezése után 2022. augusztus 6-7-én ismét Zalaegerszegre és a ZalaZONE-ba költöznek a magyar ralisport legjobbjai, hogy egy a versenyszezon terhét félretéve könnyed örömautózással elkápráztassák az autóversenyzés rajongóit.

A hagyományteremtő céllal először tavaly megrendezett esemény legfontosabb gondolata az volt, hogy Zalaegerszeg egy igazi autósport ünnep révén visszatérjen a hazai motorsport vérkeringésébe. Ezt a célt sikerült elérni, hiszen a rajongók érdeklődése felülmúlta a várakozásokat: a belvárosi gyorsasági szakaszon mintegy 15.000 néző követte figyelemmel a versenyautókat, és hasonló létszámban látogattak ki a ZalaZONE területén lévő Handling és Smart City pályára is.

A verseny során a 42 induló összesen nyolc gyorsasági szakaszt teljesített, valamint a nézők szórakoztatására a rendező számos show-autót indított el a rendezvényen, így összesen 51 páros és csapata volt jelen.

Fókusz a közlekedésbiztonságon

Az autósport mellett közlekedésbiztonsági programok és képzések is a rendezvény fontos részét képezik. A hétvégére kilátogat a HUMDA két országjáró rendezvénysorozata, a Road Safety és a Moto Safety is. A „Road Safety – a biztonság az első” közlekedésbiztonsági oktatási programsorozatot óvodásoknak és alsó tagozatos általános iskolás tanulóknak szervezi a HUMDA. Ezen a korosztályi jellemzőknek megfelelően kidolgozott képzésen a közlekedési balesetek megelőzése és elkerülése áll a középpontban. Egy interaktív oktatást követően instruktorok segítségével gokartokkal, elektromos mini autókkal, kerékpárokkal és rollerekkel mennek ki a gyermekek az ideiglenes KRESZ-pályára, ahol a közlekedési szabályokkal és többek között például a rendőri karjelzésekkel ismerkedtek. A családok pedig egy 4 x 4 méteres társasjátékon játszhattak, de egy reakcióidő-figyelő, -javító játékot is kipróbálhatnak. A felnőttek pedig úgynevezett részeg- és drogszemüveg révén tapasztalhatták meg, miért nem szabad ilyen szerek hatása alatt volán mögé ülni.

A HUMDA közkedvelt és nagy sikerű motoros közlekedésbiztonsági rendezvénysorozata, a Moto Safety pedig gyakorlati tréningből, illetve elméleti előadásból áll augusztus 6-án. Az eseményen instruktorok segítségével a szlalomozást, a vészfékezést, valamint az akadályok és vészhelyzetek elkerülését gyakorolhatják a jelenlévők. A sűrű forgalomban történő előrehaladással, a kanyarívekkel és a kanyarkombinációkkal is foglalkoznak majd a motorosok. A Moto Safety-n kétszázan vehetnek majd részt, jelentkezni néhány héttel az esemény előtt lehet majd, részletes információkat a HUMDA honlapján és közösségi médiafelületein találnak majd az érdeklődők.

A ZEG Rally Show szervizparkjában a Hungarian Police Rally Team közlekedésbiztonsági programja is megjelent egy közlekedésbiztonsági park révén, amelyben instruktorok játékos, de egyben edukációs jelleggel felhívták a figyelmet a közlekedésben napi szinten fellelhető balesetveszélyekre, például az SMS-ezés, a telefonálás, a selfizés kockázataira, valamint az alkohol, drogfogyasztás és a másnaposság okozta veszélyhelyzetekre.

Új szakaszokkal bővül a Rally Show

A vasárnap zajló ZEG Rally Show előtt a pénteki nap folyamán a szervezők fakultatív jelleggel tesztet tartanak a ZalaZONE-ban, szombaton a pályabejárás és az átvételek zajlanak.

A szervezők módosítanak a tavaly megismert pályák nyomvonalán, új utak épültek a ZalaZONE területén, valamint a versenyzői visszajelzések alapján a belvárosi szakasz és a Smart City vonalvezetéséből kikerülnek a nagyon szűk részek.

A show programjába két új pálya is bekerül, így összesen öt különböző gyorsaságin mérettetik meg magukat a versenyzők. A gyorsasági szakaszok össztávja 60 km körül lesz. Tavalyi évhez hasonlóan a szervizpark idén is a ZalaZONE területén lesz, ahol gasztro zóna, kiállítók és közlekedésbiztonsági aktivitások is helyet kapnak, valamint szombaton a tavalyi nagy sikerű Rally Party-t is megrendezik a ZalaZONE szervizparkjában.

A versenyhétvégével párhuzamosan zajlik az Enduro GP-világbajnokság magyarországi fordulója is.

Vasárnap a versenyprogram a rajtceremóniával kezdődik, ez idén bekerül Zalaegerszeg szívébe, a Dísztérre. A show-ra érvényes MNASZ licenccel rendelkező versenyzőket várunk. A Rally3-as versenyzők számára a szervezők külön értékelést írnak ki. A lebonyolítással kapcsolatos információk a továbbiakban a zegrally.hu weboldalon és a facebook.com/zegrallyshow oldalon jelennek meg. A ZEG Rally Show és az EnduroGP is a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével valósul meg.