EnduroGP of Hungary

Augusztus első hétvégéjén Magyarországra látogat az EnduroGP-világbajnokság, amelynek ezúttal Zalaegerszeg és Bocfölde ad otthont.

A rangos sportesemény a ZEG Rally Show-val és a HUMDA közlekedésbiztonsági programjaival, a Moto Safety-vel és a Road Safety-vel párhuzamosan zajlik.

A világbajnokság E3-as kategóriájában, valamint az Open 4S világkupában magyar versenyzők is rajthoz állnak.

Az esemény a HUMDA szakmai közreműködésével valósul meg.

A terepmotorozás egyik csúcskategóriája, az EnduroGP-világbajnokság mezőnye 2022. augusztus 5-7. között Magyarországra, Zalaegerszeg és Bocfölde térségébe látogat, ahol látványos terepviszonyok közepette mérheti össze tudását az endurósport legjava.

Az endurózás az off-road motorversenyzés egyik legkeményebb formája, amely során a versenyzők egymással és a természet kihívásaival is szembenéznek. 

A sportág lényege, hogy a versenyzők minél gyorsabban teljesítsék a kijelölt pályaszakaszokat, az úgynevezett mért teszteket, amelyeket sokszor meredek fel- és lejárók, kidőlt fák és egyéb akadályok nehezítenek.

Az enduro sajátossága, hogy a versenyzőknek rögtön versenyszituációban kell motorozniuk a pályán, azelőtt csak gyalog járhatják be a mért szakaszokat.

Az EnduroGP-n egy versenyhétvége három napból áll: pénteken a Szuperteszten mérettetik meg magukat a pilóták, majd szombaton és vasárnap a tényleges, egész napos verseny zajlik.

Az EnduroGP főbb helyszínei

„A” Depó:

Zalaegerszeg, Zalakerámia Sportcsarnok

 

46°50’45.5″N 16°51’05.8″E

„B” Depó:

Zalaegerszeg, Zalakerámia Sportcsarnok

46°50’48.1″N 16°51’05.8″E

Szuper Teszt:

Zalaegerszeg, Zalakerámia Sportcsarnok

46°50’48.9″N 16°51’15.1″E

 

Enduro teszt:

Zalaegerszeg, TV torony

46°48’42.2″N 16°48’47.2″E

 

Cross teszt:

Bocfölde, motocross pálya

46°47’04.7″N 16°50’55.4″E

 

 

Extrém teszt:

Zalaegerszeg, Zalakerámia Sportcsarnok

46°50’48.9″N 16°51’15.1″E

 

Világkupa 2. helyezett magyar versenyző is a mezőnyben

Magyarországon először 2017-ben, Parádfürdőn rendeztek EnduroGP-t, akkor több hazai versenyző is indult a világbajnoki mezőnyben. A motocross-legenda, Németh Kornél, valamint a helyi motoros, Holló Bence is rajthoz állt.

Idén ismét számos fiatal tehetség indul a nemzetközi versenyzők között. A legtöbb hazai versenyző az EnduroGP keretei között zajló világkupán fog indulni.

Tádics Dániel újoncnak számít az endurózás világában, azonban így is sikerült hazai sikereket elérnie, hiszen 2021-ben másodikként végzett a magyar bajnokság Pro 1-es kategóriájában.

A HUMDA Academy támogatásával versenyző Zsigovits Norbert ismét rajthoz áll Zalaegerszegen, 2021-ben két versenynapon is a dobogó legfelső fokára állhatott, év végén pedig az összetett 2. helyet szerezte meg magának a világkupán. „Számomra nagyon különleges ez a verseny, hiszen szinte hazai pályán zajlik, nincs messze az otthonomtól Zalaegerszeg, így sok barátom és ismerősöm kilátogat. „

Korábbi csapattársa, Szőke Márk egyedüli magyarként indul világbajnoki kategóriában. A 27 éves versenyző az E3-as géposztályban fog rajthoz állni.

„Nagyon örülök, hogy vannak Magyarországon világversenyek, legyen az Superenduro vagy EnduroGP, így magyar emberek, magyar versenyzőket Magyarországon láthatnak.”

Az EnduroGP-világbajnokság hazai fordulójának központja Zalaegerszeg, a verseny sava-borsa viszont Bocfölde térségében zajlik.

Zalaegerszegen a Városi Sportcsarnok mellett alakítják ki a központot, mellette rendezik a pénteki szupertesztet és az extrémteszteket a hétvége folyamán.

A városból kitérve a pálya speciál szakaszai kifejezetten technikásak, egy igazi világbajnoki futam kihívását jelentik a versenyzőknek, a bocföldi crosspályán zajló enduróteszt igencsak látványosnak ígérkezik.

A pályák mellett természetesen nézői pontokat is kialakítanak. Szombaton és vasárnap is három-három speciálszakaszt rendeznek, részletes programterv a verseny plakátján található.