Program

  1. augusztus 7-én ismét Zalaegerszegre és a ZalaZONE-ba költöznek a magyar ralisport legjobbjai, hogy a versenyszezon terhét félretéve könnyed örömautózással elkápráztassák az autóversenyzés rajongóit. A hagyományteremtő céllal először tavaly megrendezett esemény fő gondolata az volt, hogy Zalaegerszeg egy igazi autósport ünnep révén visszatérjen a hazai motorsport vérkeringésébe. Ezt a célt sikerült elérni, hiszen a rajongók érdeklődése felülmúlta a várakozásokat: a belvárosi gyorsasági szakaszon mintegy 15.000 néző követte figyelemmel a versenyautókat, és hasonló létszámban látogattak ki a ZalaZONE területén lévő Handling és Smart City pályára is.

A vasárnap zajló ZEG Rally Show előtt a pénteki nap folyamán a szervezők fakultatív jelleggel tesztet tartanak a ZalaZONE-ban, szombaton a pályabejárás és az átvételek zajlanak.

A szervezők módosítanak a tavaly megismert pályák nyomvonalán, új utak épültek a ZalaZONE területén, valamint a versenyzői visszajelzések alapján a belvárosi szakasz és a Smart City vonalvezetéséből kikerülnek a nagyon szűk részek.

A show programjába két új pálya is bekerül, így összesen öt különböző gyorsaságin mérettetik meg magukat a versenyzők. A gyorsasági szakaszok össztávja 60 km körül lesz.

Tavalyi évhez hasonlóan a szervizpark idén is a ZalaZONE területén lesz, ahol gasztro zóna, kiállítók és közlekedésbiztonsági aktivitások is helyet kapnak. Szombaton a tavalyi nagy sikerű Rally Party-t is megrendezik a ZalaZONE szervizparkjában.

A versenyhétvégével párhuzamosan zajlik az Enduro GP-világbajnokság magyarországi fordulója is.

Vasárnap a versenyprogram a rajtceremóniával kezdődik, ez idén bekerül Zalaegerszeg szívébe, a Dísztérre. A show-ra érvényes MNASZ licenccel rendelkező versenyzőket várunk. A Rally3-as versenyzők számára a szervezők külön értékelést írnak ki. A ZEG Rally Show és az EnduroGP is a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével valósul meg.

Az autósport mellett közlekedésbiztonsági programok és képzések is a rendezvény fontos részét képezik. A hétvégére kilátogat a HUMDA két országjáró rendezvénysorozata, a Road Safety és a Moto Safety is. A „Road Safety – a biztonság az első” közlekedésbiztonsági oktatási programsorozatot óvodásoknak és alsó tagozatos általános iskolás tanulóknak szervezi a HUMDA. Ezen a képzésen a közlekedési balesetek megelőzése és elkerülése áll a középpontban. Egy interaktív oktatást követően instruktorok segítségével gokartokkal, elektromos mini autókkal, kerékpárokkal és rollerekkel mennek ki a gyermekek az ideiglenes KRESZ-pályára, ahol a közlekedési szabályokkal és többek között például a rendőri karjelzésekkel ismerkedtek.

A családok pedig egy 4 x 4 méteres társasjátékon játszhattak, de egy reakcióidő-figyelő, -javító játékot is kipróbálhatnak. A felnőttek pedig úgynevezett részeg- és drogszemüveg révén tapasztalhatták meg, miért nem szabad ilyen szerek hatása alatt volán mögé ülni.

A HUMDA közkedvelt és nagy sikerű motoros közlekedésbiztonsági rendezvénysorozata, a Moto Safety pedig gyakorlati tréningből, illetve elméleti előadásból áll augusztus 6-án. Az eseményen instruktorok segítségével a szlalomozást, a vészfékezést, valamint az akadályok és vészhelyzetek elkerülését gyakorolhatják a jelenlévők. A sűrű forgalomban történő előrehaladással, a kanyarívekkel és a kanyarkombinációkkal is foglalkoznak majd a motorosok. 

ZEG Hoffer
Nevezők

A II. ZEG Rally Show nevezési listáján 61 induló neve szerepel. A 48 licenszes versenyző mellett hatan junior, hárman a showtime kategóriában neveztek, négy versenyző pedig előfutóként vesz részt az eseményen.

Két WRC is lesz a mezőnyben. Schubert István az új, Magyarországon még sosem látott 2021-es Ford Fiesta WRC-vel indul. Csík Zoltán a gyönyörű Subaru Impreza S12 WRC-vel érkezik, amelyet már tavaly is láthatott a közönség.

Itt lesz Csomós Miklós a legutóbb az olaszországi ERC futamon látott Skoda Fabia R5-tel, és Turán Frigyes a Volkswagen Polo GTI R5-tel. Ollé Sasa, Osváth Péter, ifj. Fekete László és Cseh Vilmos szintén R5-ös Fabiával érkezik, és Hyundai i20-ból is lesz kettő, Kovács Antal és Marozsi Zsolt terelgeti majd őket.

Mitsubishi Lancerek, Rally4-es Peugeot 208-asok és Ford Fiesták, és Hoffer Zsolt Rally3-as Fiestája is érkezik a versenyre. BMW-ből hatot is láthat a közönség, és Ladákból is lesz szép számmal, a 2105-től a VFTS-ig terjed a kínálat, köztük olyan csemegékkel, mint Papp Arnie Honda motoros, bőven 200 lóerő feletti autója, ami szintén a ZEG Rally Show-n mutatkozik be először.

A II. ZEG Rally Show programja

08:00

Szerviz ki

ZalaZONE

Nézői pont

08:43

Gyorsasági 1

Gellénháza

Nézői pont

08:56

Gyorsasági 2

Nagylengyel

Nézői pont

09:34

Gyorsasági 3

ZalaZONE Smart City

Nézői pont

09:52

Gyorsasági 4

ZalaZONE Handling

Nézői pont

10:42-11:12

Szerviz „A”

ZalaZONE

Nézői pont

11:55

Gyorsasági 5

Gellénháza 2

Nézői pont

12:08

Gyorsasági 6

Nagylengyel 2

Nézői pont

12:36

Gyorsasági 7

Zalaegerszeg Belváros

Nézői pont 1

Nézői pont 2

Nézői pont 3

Nézői pont 4

Nézői pont 5

Nézői pont 6

13:09

Gyorsasági 8

ZalaZONE Smart City 2

Nézői pont

13:27

Gyorsasági 9

ZalaZONE Handling 2

Nézői pont

14:27-16:27

Szerviz „B”

ZalaZONE

Nézői pont

16:37

Gyorsasági 10

ZalaZONE Smart City 3

Nézői pont

16:55

Gyorsasági 11

ZalaZONE Handling 3

Nézői pont

17:25

Céldobogó

Zalaegerszeg

Nézői pont