1600 tonna föld, több mint 5000 perc folyamatos munka

2023. február 09. | Hírek, Superenduro GP of Hungary, TRP Events, TRP Hungary

Telt házzal rendezte meg a TRP Hungary a Superenduro-világbajnokság budapesti fordulóját február 4-én. Az esemény minden szempontból sikeresnek bizonyult, ehhez több fronton is kőkemény munkára volt szükség a lebonyolításban résztvevő ügynökségek és szakemberek részéről.

Február 4-én rendezték meg a Superenduro-világbajnokság budapesti fordulóját a Papp László Sportarénában. Az esemény több szempontból is sikeresnek bizonyult: már hetekkel korábban elfogytak a jegyek és a lebonyolítás is gördülékenyen zajlott. Emellett ráadásul magyar sikernek is örülhetett a közönség, hiszen Szőke Márk futamot nyert az Európa-kupában, Zsigovits Norbert pedig az eddigi legjobb eredményét érte el a Prestige-kategóriában.

A sikeres rendezés ugyanakkor természetesen nem magától jött, hiszen ehhez számos ember, illetve cég kemény munkájára volt szükség. Az elmúlt évekkel ellentétben ezúttal mind a szervezési, mind a promóteri feladatokat a TRP Hungary, pontosabban a vállalatcsoport rendezvényszervezésre specializálódott tagja, a TRP Events látta el. Ez hatalmas felelősséget is jelentett, de a Doppio, a Mitko Magyarország, a MAMS és ifj. Németh Kornél közreműködésére ezúttal is lehetett számítani.

Az előkészületek már nyár végén megkezdődtek: a TRP Hungary munkatársai számára nem volt ismeretlen a sportág, mert a korábbi rendezővel, a Race4U Promotionnel is együttműködtek az előző versenyek kapcsán, de akadtak változások is: a TRP Hungary belső marketingcsapatának ez volt az első próbatétele, a versenyt ezúttal a Sport TV közvetítette, ehhez a technikai hátteret az Antenna Hungária biztosította a minden korábbinál nehezebb és látványosabb pályán.

Így zajlottak a munkálatok

Maga a pályaépítés a verseny előtti csütörtökön, éjjel 2 órakor kezdődött, és a munkálatok a verseny másnapján 22 órakor, az Aréna visszaadásával értek véget. A két időpont között 92 óra telt el, vagyis a rendezőknek 5520 percen át kellett folyamatosan dolgozniuk. Ennek csúcspontja természetesen a szombati nap, azon belül is az este volt, amikor a döntők zajlottak.

Ahhoz, hogy a munkálatok időben elinduljanak, már jóval korábban el kellett kezdeni a szervezést, hiszen a nagy kihívást jelentő, ugyanakkor élvezetes pálya óriási mennyiségű alapanyagot igényelt. Körülbelül 1200 köbméter nedves földre volt szükség, ami nagyságrendileg 1600 tonnát jelentett. Ezt 30 centiméter vastagon terítették el, leszámítva természetesen az ugróakadályokat, amelyek 1-2 méter magasra nyúltak. Emellett pedig 40-40 tonna követ és faanyagot, valamint 3,2 tonna üvegszálas csőelemet is be kellett szállítani a Sportaréna területére. Miután ez megtörtént, három, egyenként 3 tonnás Bobcat munkagép, valamint egy 1,7 tonnát nyomó Kubota minikotró állt rendelkezésre. A korábbi évekhez hasonlóan külön nehézséget jelentett, hogy az Arénában a játéktér alatt a jégpálya hűtőcső rendszere található, amelyre az alapanyagokat szállító 84 kamion és 3 teherautó nem hajthatott rá.  

Ami magát a versenynapot illeti, az eseményre összesen háromszázan akkreditáltak. Ahhoz, hogy minden tökéletesen működjön, ötven rádióra, 3 kilométernyi kábelezésre, kétkamionnyi eszközre, valamint számtalan kollégára volt szükség. Hogy a szervezésben résztvevőknek mekkora erőpróbát jelentett ez a szűk négy nap, azt jól mutatja, hogy naponta 300 kávé és összesen 270 doboz kóla fogyott el.

Az mindenképpen bebizonyosodott, hogy a magyar közönségben van igény a Superenduro-világbajnokságra, így a TRP Hungary még nagyobb tervekkel készül a jövőre nézve. Mivel Jorge Viegas, a Nemzetközi Motorsport Szövetség elnöke is megtisztelte jelenlétével a viadalt, a további lehetőségekről való egyeztetésre is alkalom nyílt. Ami tény, hogy az elmúlt években jelentősen megnőttek a vidéki terepen megrendezett események költségei, ezért olyan formátumokra van szükség, amelyekhez már megvan az infrastruktúra, és nem mellesleg a szurkolóknak is testközeli élményt jelent. Az biztos, hogy a Superenduro GP of Hungary minden szempontból megfelel ennek.